Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Duitse politiek wil traktoren op biodiesel laten rijden

De Duitse deelstaat Beieren trekt anderhalf miljoen euro uit om landbouwers aan te moedigen te investeren in tractoren die op biodiesel rijden. Wie deelneemt aan het programma RapsTrak 200 krijgt tot 7.500 euro subsidie bij aanschaf van een nieuw model. Om de teelt van koolzaad een duwtje in de rug te geven, moet de biodiesel verplicht geproduceerd zijn op basis van koolzaadolie.
In het zuiden van Duitsland heeft de Beierse minister van Economische Zaken, Ilse Aigner, het RapsTrak 200-programma gelanceerd, in samenwerking met de Beierse land- en tuinbouworganisatie BBV. Het getal 200 in de projectnaam verwijst naar de doelstelling: Aigner wil 200 landbouwtractors in haar staat op koolzaadolie laten rijden. Naast de aanschaf van een nieuw model wordt ook subsidie op het ombouwen van bestaande tractoren gegeven.
De Beierse overheid en BBV vergoeden maximaal 80 procent van de koolzaadolie-techniek, wat inhoudt dat het subsidieplafond op 7.500 euro ligt. Niet alleen boeren, maar ook loonwerkers, gemeentes en werktuigencoöperaties mogen deelnemen. De prijs van biodiesel, die lokaal geproduceerd wordt, ligt gemiddeld 20 cent onder de prijs van diesel.
Het geteelde koolzaad levert niet alleen olie op. Twee derde van het product bestaat uit schroot, wat afgezet wordt als eiwitrijk veevoer. "Dat voorkomt dat Beierse bedrijven genetisch gemodificeerde soja moeten inkopen", stelt minister Aigner. "Op die manier wordt de staat ook minder afhankelijk van toevoer uit Zuid-Amerika en wordt de koolzaadteelt levensvatbaar in deze regio."