Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Lage wintersterfte onder bijenvolken

afbeelding van frank@bijenhouders.nl

Imkers hebben afgelopen winter minder volken verloren dan in de jaren hiervoor. Het landelijk sterftepercentage bleef steken op 9,2%. Dat is de uitkomst van de telefonische enquête onder imkers die op dinsdag 8 april werd gehouden door de NBV en Wageningen UR.
De sterfte van bijenvolken in de winter is jarenlang alarmerend hoog geweest. Er waren winters dat  1 op de 4 volken het niet overleefden. Dezelfde enquête na de winter 2012-2013 wees uit dat het sterftepercentage onder de 15% was gedaald. De vraag was toen of de vermindering eenmalig was of dat het zich zou doorzetten. De uitslag van dit voorjaar geeft goede hoop, maar het is te vroeg om te spreken van een trend.
Het onderzoek is gehouden onder leden van de NBV en de Algemene Nederlandse Imkervereniging (ANI). Gezamenlijk vertegenwoordigen de twee verenigingen ongeveer 90% van de imkers. Om het percentage van de wintersterfte te kunnen vaststellen heeft het telefoonpanel imkers gevraagd hoeveel volken ze in het najaar hadden voorbereid op de winter en hoeveel daarvan bij het begin van de lente nog in leven waren. Maar liefst 69% van de bijenhouders meldden verheugd dat er geen uitval was.