Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Boeren in Nederweert komen in actie voor bijen

Vereniging Boeren van Nederweert gaat samen met Stichting Bij-ZZZaak stukjes grond op en om aangesloten bedrijven inzaaien met bloemenmengsels. Doel is bijen en andere insecten meer biodiversiteit en een betere, leefbare omgeving te bieden.
 
Driekwart van onze landbouwproducten is om te groeien afhankelijk van de bestuiving door bijen en vlinders. Nu deze insecten met uitsterven worden bedreigd, zal dit effect hebben op de natuur en ons voedsel.
Nederland kent een grote diversiteit aan bijen. In ons land leven 360 verschillende soorten, elk met een uniek uiterlijk en een eigen levenswijze. Vereniging Boeren van Nederweert gaat op verzoek van en samen met Stichting Bij-ZZZaak over tot actie. De stichting zet zich in voor het bijenbestand in Nederweert en is blij dat Boeren van Nederweert wil helpen de bijen van meer voedsel te voorzien. Elke vierkante meter bloeiende planten is daarbij meegenomen.

Gratis zaaizaad

De stichting stelt het zaaizaad voor een grote diversiteit aan bloemen, met dank aan gemeente Nederweert, gratis ter beschikking aan de boeren. 'Aanleiding voor deze actie was een vraag van Stichting Bij-ZZZaak. Zij zocht boeren die daarbij willen helpen en kwam zo bij ons terecht. Ook wij vinden het belangrijk dat de bestuiving van planten in voldoende mate gebeurt', zegt voorzitter Chris Salimans van Boeren van Nederweert.

Zestien leden

'De bloemenmengsels om in te zaaien, kregen we via de stichting van de gemeente. Wij hebben gekeken wie van onze leden stukjes grond beschikbaar heeft om in te zaaien. Het bleek dat zestien van onze 28 leden willen meedoen', vertelt Salimans. 'Het hoeft overigens niet per se akkerland te zijn, of de randen ervan, om het mengsel in te zaaien. Het kunnen ook andere geschikte stukjes grond op en om het boerenbedrijf zijn.'

1 hectare

Onlangs is het zaaigoed door wethouder Frank Voss en Stichting Bij-ZZZaak aan de zestien deelnemende boeren uitgereikt. Zij zijn samen goed voor 10.000 vierkante meter. Door deelname van andere inwoners is het areaal al gegroeid tot 20.000 vierkante meter. De eerste stukken grond zijn al ingezaaid.
'Je hoeft er na het zaaien niet meer naar om te kijken', stelt Salimans. 'De bloemen groeien en bloeien vanzelf, elk jaar opnieuw. We doen dit dan ook mede om het contact met de omgeving te verbeteren en om te laten zien dat we aan veel meer dingen denken dan alleen de opbrengst van ons land.'
 
Bron: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/04/27/boeren-in-nederweert-komen-in-actie-voor-bijen