Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Wageningen UR bibliotheek bijen

De achterkant van selectie : Een vergeten oorzaak van honingbijensterfte

Jacques van Alphen was hoogleraar dierecologie verbonden aan het Institute of Biology Leiden (IBL) en aan de Université de Rennes in Frankrijk. Hij is gespecialiseerd in evolutionaire ecologie en gedragsecologie. Van zijn hand verscheen in 2022 ‘Honingbijen: een natuurlijke en minder natuurlijke historie’. Hierin komen twee centrale thema’s aan bod: de ontwikkeling van resistentie tegen varroa in bijenvolken en een pleidooi voor het behoud van de vroeger inheemse zwarte bij. Hij maakt duidelijk welke gevaren en bezwaren kleven aan het imkeren met exotische rassen.

Op hoornaarjacht: innovatieve strategieën om bijen te beschermen

Spring of autumn trapping, wiekpotten, elektrische harpen… er bestaan tal van middelen om bijenvolken te beschermen tegen de bloeddorstige Aziatische hoornaars. De verschillende partners van Praktijkcentrum Bijen geven een inkijk in de levenscyclus van de hoornaars en lijstten de tips op voor imkers om hun honingbijen te beveiligen.

Repareerbijen

Jaren geleden leerde ik tijdens de cursus Bijenhouden voor beginners goed op te letten bij het nazien van elke kast en alle ramen deze weer precies op dezelfde wijze en plaats daarin terug te hangen. Zo niet, dan zouden de werksters veel tijd moeten besteden aan het opnieuw ordenen van hun nest, dan wel kon het verkeerd aflopen met het volk dat de ingrepen niet op tijd gerepareerd zou krijgen, vertelde mijn leermeester. Jaren lang heb ik braaf gedaan wat mij was geleerd.

Onderzoek wintersterfte door Romée van der Zee

Vanaf 2003 tot 2015 publiceerde Romée zeer regelmatig de resultaten en analyses van de vragenlijst (monitor). Dit artikel biedt een overzicht van haar wetenschappelijke benadering van het probleem wintersterfte van bijenvolken, inclusief de regionale en statistische analyses.

Geschepte zwermen ontwikkelen zich altijd goed...of toch niet? : Bijengezondheid

Ons Bijengezondheidsteam kreeg de melding van een dood volk. Dit volk werd als zwerm in het voorjaar van 2022 geschept door een biologische imker met zes volken. De datum is bij de melding niet duidelijk. Exacte data van gebeurtenissen zijn helaas vaak één van de moeilijkste te achterhalen gegevens bij een imker met een dood of ziek volk, terwijl dit zeer belangrijk is om de opeenvolgende gebeurtenissen in een volk te kunnen duiden. Het volk ontwikkelde zich volgens de ontvangen informatie echter goed en bouwde kunstraat uit.

Wintersterfte en viruslast in bijenvolken

Bijen@wur heeft eind 2022 monsters van 301 bijenvolken geanalyseerd om de virusdruk in Nederlandse bijenvolken in kaart te brengen. Infecties met het chronisch bijenverlammingsvirus (CBPV) bleek geen invloed te hebben op de overwintering van de volken. Daarentegen correleerden infecties van het verkreukeldevleugelvirus (DWV) in bijenvolken sterk met wintersterfte. De variant DWV type B vermeerdert zich namelijk in varroa-mijten, broed en volwassen honingbijen, waarbij de mijten dit schadelijke virus verspreiden (Panziera en Van der Scheer, 2021).

Afzwavelen, wanneer en hoe?

Afzwavelen is het doden van een ongeneeslijk ziek bijenvolk met behulp van een smeulend zwavelkaartje. Afzwavelen is gelukkig zelden nodig. Toch behoort een imker zwavelkaartjes en een zwavelbrander (een blikje met gaten in de zijwand) tot zijn beschikking te hebben. Deze zijn te koop in een imkerwinkel.

Verschillende evolutionaire herkomsten van DWV in onze honingbijen

DWV, in het Engels Deformed Wing Virus en in het Nederlands het verkreukeldevleugelvirus, is één van de vele virussen van honingbijen. Het virus wordt overgedragen door varroamijten naar andere individuen van een honingbijvolk, naar andere honingbijsoorten en naar andere insectensoorten zoals de Europese hoornaar en de angelloze bij Melipona subnitida in Brazilië.

VSH honingbijen in Aristakasten : Geringe bijensterfte in Aristakasten met varroaresistente volken

De NBV steunt Arista via de adoptie van een Aristakast (€ 5000 per jaar) sinds het voorjaar van 2021. Nu, twee jaar later, maken we een tussenstand op en kijken we hoe het deze en de andere geadopteerde Arista-kasten met VSH (Varroa Sensitieve Hygiëne) bijen is vergaan. Er zijn ongeveer twintig volken in Arista-kasten ondergebracht bij imkers in Nederland die meewerken aan dit onderzoek.

Gisteren vlogen ze nog…. : Ziektes

Dit is een gevleugelde uitspraak die we vaak later in het jaar, of soms juist vroeg in het jaar, horen van de imker die geconstateerd heeft dat zijn volk is overleden of verdwenen.

Pagina's