Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek paarden

Veterinaire adviescommissie geeft aanbevelingen over PROK

In de zomer van 2023 werd de PROK-vereiste weer ingevoerd binnen het hengstenselectietraject. Tegelijkertijd stelde het Algemeen Bestuur een Veterinaire Adviescommissie samen om de huidige PROK-eis te herijken. Deze groep van gerenommeerde dierenartsen en radiologen heeft een aantal adviezen geformuleerd die het Algemeen Bestuur heeft overgenomen. De belangrijkste doelstelling van het KWPN is om paarden te fokken die op het hoogste niveau in de sport kunnen presteren.

Casus: Niet te dik, maar nog steeds hoefbevangen

Te dikke paarden lopen een groter risico om hoefbevangenheid te ontwikkelen. Dat weten we allemaal wel. Minder bekend is dat paarden met een gezond gewicht óók hoefbevangen kunnen raken. Dit was ook het geval in de onderstaande casus, van een slanke Welshpony die bij herhaling en zonder duidelijke oorzaak hoefbevangen werd.

'Uit bloedonderzoek kan je veel aflezen dat niet met het oog zichtbaar is'

In het klinisch-chemisch lab van royal GD wordt veel bloedonderzoek gedaan. Ook voor paarden. Belangrijk werk, weet eerste analist Bert Koppejan. "Een paardenlichaam is één grote chemische fabriek. Als er ergens in die fabriek wat misgaat, is dat af te lezen aan het bloed."

Bijgeluiden bij de ademhaling : Veterinair

In de fokkerij van paarden wordt geprobeerd om een zo gezond mogelijk nageslacht met zo min mogelijk (veterinaire) problemen te fokken. Eén van de aandoeningen waar binnen het KWPN goed op wordt gelet is cornage, omdat hierbij een genetisch component een duidelijke rol speelt. Er zijn echter meer problemen dan alleen cornage die kunnen zorgen voor een bijgeluid bij de ademhaling, zeker tijdens inspanning. Sommige van deze problemen zijn niet erfelijk, maar verkregen en van een aantal aandoeningen is de erfelijkheid niet bekend.

Is het gras groener aan de overkant? : Weidebeheer

Weidebeheer heeft alles te maken met paardenwelzijn en gezondheid. Hoe zorg je er als paardenhouder voor dat jouw paarden optimaal kunnen grazen op een kwalitatief goede weide? Paardendierenarts Vivianne van Leeuwen en Sanne Kosterman, van adviesbureau Paardinclusief, weten alles over weidemanagement en delen hun kennis.

Hoe gaan paardenhouders om met de wolf? : Wolf in Nederland

Voor- en tegenstanders van de wolf liggen mijlenver uit elkaar. Bij paardenhouders zorgt de wolf vooral voor kopzorgen met heftige reacties en emoties als gevolg. Vooralsnog heeft hij een streng beschermde status en is preventie de enige optie. We gingen met meerdere betrokkenen in gesprek om de stemming te peilen. Hoe gaan paardenhouders in praktische zin met de wolf om?

Casus: Het leek op droes, maar bleek wat anders

Als een paard abcessen heeft onder de keel, wordt vaak als eerste aan droes gedacht. Dat is logisch, want deze symptomen zijn tamelijk typisch en droes komt veel voor. Maar wat als er vervolgens geen droesbacterie wordt aangetoond? Dan moet je verder zoeken. Dat is precies wat paardeninternist Linda van den Wollenberg van Royal GD deed.

Meer mestonderzoek, minder ontwormen

Op de afdeling parasitologie van Royal GD wordt steeds meer mestonderzoek gedaan. Een goede trend, want daardoor kan er beter worden besloten of behandelen noodzakelijk is en zo nodig gericht ontwormd. Dat voorkomt resistentie en is goed voor de gezondheid van paard, weide en het bodemleven.

Wees alert op Equine coronavirus bij paarden

Er zijn meerdere varianten van het corona virus. Bij paarden komt het Equine coronavirus (ECoV) voor. Deze variant is niet besmettelijk voor andere diersoorten of de mens. Bij veulens kan ECoV mede de oorzaak zijn van diarree, vooral in combinatie met andere ziekteverwekkers. Ook bij volwassen paarden zijn ECoV-infecties aangetoond, zij kunnen er wel goed ziek van worden.

Trends in paardengezondheid nu nog beter te volgen

De gezondheid van de paardenpopulatie wordt in Nederland op verschillende manieren in de gaten gehouden. Vanaf dit jaar worden al deze gegevens gecombineerd en geanalyseerd, om zo nog beter zicht te krijgen op paardengezondheid en deze waar nodig te verbeteren.

Pagina's