Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek akkerbouw

Kring Loop Spel

In alle agrarische sectoren vindt een transitie plaats. Jonge boeren zijn de toekomst; ze zijn leergierig, creatief en streven ernaar over veertig jaar nog steeds actief te zijn in de landbouw. Voor hen is het van belang dat de reguliere en biologische landbouw meer met elkaar in contact komen en van elkaar leren, zodat er een langdurig netwerk ontstaat. Daarom hebben de NAJK en Bionext verschillende leerzame workshops georganiseerd over kringlooplandbouw.

Eindrapportage Kennis op Maat project CRKLS : digitaal platform voor praktijkonderzoek (KOM20020, BO-56-001-063)

Crkls is gepresenteerd op de ATH in Dronten in 2022, met als doel wetenschappelijke kennis naar praktijkadviezen voor boeren (Akkerbouwers/telers, loonwerkers) vertalen door het schrijven van circa 200 korte en voor akkerbouwers bruikbare artikelen. Ook op de jaarlijkse NPPL-bijeenkomsen is Crkls steeds gepresenteerd en overal met enthousiasme ontvangen. Crkls is in 2023 door Misset gepresenteerd aan diverse onderzoekinstellingen, waaronder BvdT in Lelystad. Verder zijn twee grote marketing campagnes uitgevoerd.

Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in bodems van SPNA proefbedrijf Kollumerwaard

In bodems van gangbare akkerbouwbedrijven kunnen zich resten van bestrijdingsmiddelen ophopen. Op een proefbedrijf werd in 2000 op 10 percelen de gangbare teelt vervangen door biologische teelt, zonder verder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Na 19 jaar werden grondmonster van gangbare en biologische percelen en van een aanpalend natuurgebied geanalyseerd op bestrijdingsmiddelen.

"Het is niet simpel om landbouwers te overtuigen om minder te doen" : Tuur Vandeweyer ziet kansen in regeneratieve landbouw

Ze zijn ongeveer met vijf in heel Vlaanderen, de experten die ons willen overtuigen de stap te zetten naar een regeneratief landbouwmodel. Tuur Vandeweyer uit Retie is een van hen. “Regeneratieve of agro-ecologische landbouw is geen geitenwollensokkenfilosofie”, weet hij. “Het is boeren in samenwerking met de natuur, maar zonder te moeten inboeten aan opbrengst of vrijheid."

Koplopers in kringlooplandbouw : Lessen over samenwerking bio akkerbouw en veehouderij

Samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij kan het kringloopkarakter van de landbouw versterken. Wat kunnen we leren van de biologische bedrijven die tussen 1998 en 2004 deelnamen aan provinciale stimuleringsprojecten voor ‘koppelbedrijven’?

Werkbank Ruime gewasrotatie als verdienmodel

Op meer dan 50% van de landgrond in Drenthe worden gewassen, voor zowel melkveehouderij en akkerbouw, verbouwd. Door onderling land te ruilen werken beide sectoren samen een aan meerjarige ruime gewasrotatie. Dit ruilsysteem biedt veel kansen voor klimaat, stikstof en water. In deze werkbank leggen we uit hoe dat werkt. Hoe de provincie Drenthe hier mee om gaat in het project ‘Duurzaam Boeren Drenthe’ én hoe dit zich verhoudt tot het huidige en toekomstige GLB. Deze werkbank wordt verzorgd door Giske Warringa, melkveehoudster en pilotleider van PAVEx Pilot Drenthe.

Natuur in de landbouw

In deze aflevering praten WUR-onderzoeker Wijnand Sukkel en Wim Stegeman, van het Flevolands Agrarisch Collectief, over de (mogelijkheid van) natuur in de landbouw. (31:06 min.)

De uitwisseling tussen melkvee en akkerbouw

Een gesprek tussen WUR-onderzoeker Wim van Dijk en melkveehouder Jan Willem Elsenga over circulaire landbouw en hoe akkerbouw en melkvee elkaar kunnen helpen. (28: 12 min.)

International workshop from yield-based to society-based fertilizer recommendations : program, minutes, abstracts and presentations : 16-18 April, Lelystad, the Netherlands

This report contains the program, minutes, abstracts and presentations from the International Workshop From yield-based to society-based fertilizer recommendations which was held from 16-18 April 2024 in Lelystad, the Netherlands.

Pagina's