Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek varkenshouderij

Stoppen met couperen: leer van voorlopers

Varkenshouders staan niet massaal te springen om hun ervaringen te delen, ook niet over hun zoektocht naar manieren om varkens met krulstaarten te kunnen houden. Gelukkig zijn er voorlopers die trots zijn op het feit dat ze zijn gestopt met couperen en daarover willen vertellen. Doordat zij hun kennis delen, dragen ze bij aan het realiseren van een van de ambities van de varkenshouderij in 2030.

Sensoren en camera's veroveren varkensstallen

Bij het 24/7 zorg dragen voor de dieren zijn digitalisering en met name sensortechnologie al aardig ingeburgerd in de veehouderij. Cameratechnologie is op diverse fronten bezig met een opmars. Dag en nacht kan in de gaten worden gehouden wat de dieren uitspoken in de met camera’s uitgeruste hokken. Technologieën pikken afwijkingen in het klimaat en diergedrag steeds beter op. Theo Vernooij experimenteert ermee op zijn route naar het houden van varkens met krulstaarten.

Influenza: blijvend In de belangstelling : Hoe zien we influenza terug in de monitoring?

Het influenza A-virus (IAV), ook wel bekend als de veroorzaker van griep, is een bekende ziekteverwekker in de varkenssector waar al jaren aandacht aan wordt besteed. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor AIV, met name door de uitbraken van hoog pathogene vogelgriep en vanwege het feit dat het een zoönose betreft. Hoe zien we het influenza A-virus terug in de monitoring?

Kunnen vis of insecten uitkomst bieden? Alternatief gebruik voor leegstaande varkensstallen

Het is geen geheim dat er varkensboeren zijn die denken aan alternatieven. Daarnaast zijn er stoppende varkenshouders die nog lege stalgebouwen hebben. Wat kan je daarmee? Inagro organiseerde deze zomer een infodag met de focus op twee takken: aquacultuur en insectenkweek. Spoiler alert: geen van beide is de kip met de gouden eieren.

Varkenshouders krijgen meer keuzevrijheid

Nog voor het einde van dit jaar worden binnen het Beter Leven-keurmerk aanvullende besluiten van kracht. ‘Uitgangspunt blijft meer bewegingsvrijheid voor het dier, maar voor de ondernemer komt er meer keuzevrijheid’, zegt Rosan de Groot van de Dierenbescherming.

Ontwikkeling van een kostprijsmethode voor BLK-varkenshouderij

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) streeft naar een objectieve, onafhankelijk vastgestelde vergoeding voor varkens die in een marktconcept geproduceerd worden, die aansluit bij het perspectief van de varkenshouders. Deze factsheet beschrijft een kostprijsmethode die ontwikkeld is voor varkenshouderij binnen het Beter Leven keurmerk (1 ster). Bovendien zijn resultaten van een eerste berekening opgenomen. Het Beter Leven keurmerk (BLK) streeft naar betere welzijnsomstandigheden in de veehouderij.

Afdeling reinigen: goed begin van de ronde is al half verdiend

Het reinigen van een afdeling gaat geregeld te snel en ontsmettingsmiddel wordt lang niet altijd toegepast. ‘Dat is jammer’, vindt Lars Wijntje, productspecialist van BTN de Haas. Doe je het wel volgens het boekje, dan dood je de ziekteverwekkers. En dat zorgt voor een verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn, minder antibioticagebruik en meer werkplezier.

Mogelijkheden om monitoring van klimaatimpact van de landbouw te verbeteren via sectordata : adviesnotitie aan Taakgroep Landbouw vanuit de PPS Klimaatperspectief

Deze notitie gaat in op mogelijkheden om de (toekomstige) monitoring van de klimaatimpact van de Nederlandse landbouw te verbeteren door gebruik te maken van data van het bedrijfsleven. Dit soort verbeteringen zijn belangrijk om effecten van emissie-reducerende maatregelen mee te kunnen tellen in de landenrapportage richting de Verenigde Naties. Het realiseren van de geïdentificeerde verbeterpunten vereist structurele afstemming en samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.

Onderzoek circovirus: PCV2 type a en d even dominant

Net als elk ander virus probeert het circovirus bij varkens (PCV2) te overleven. Door genetische veranderingen blijft het PCV2-virus zich evolueren en zijn typen ontstaan als PCV2a, PCV2b en PCV2d. Door meer dan 90 procent van de biggen in Nederland te vaccineren tegen circo, wordt kliniek niet vaak meer gezien. Om de vinger aan de pols te houden, volgt Zoetis in verschillende landen de verandering van het circovirus en de verschuiving in typen op varkensbedrijven.

Grip op PRRS met management, bioveiligheid en vaccinatie

De ziekmakende PRRS-veldvirussen die overal in Nederland rondwaren, krijgen op De Schanshoeve geen kans. Met goed management, strikte bioveiligheid en de juiste vaccinatie houdt bedrijfsleider Ramon Katoele de veldvirussen al jaren buiten de deur.

Pagina's