Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Boerenbusiness Plant

Lastig om een prijs op nieuwe oogst te plakken

De aardappelverwerkers bevinden zich in een transitie tussen de oude en nieuwe oogst. Daarbij blijft het stil als het om biedingen gaat. Welke prijs moet er op nieuwe aardappelen worden geplakt?

Frans aardappelareaal komt met monsterstijging

Als we de Franse telersorganisatie UNPT en vereniging voor verwerker GIPT mogen geloven heeft het land dit jaar te maken met een monsterstijging van het consumptieaardappelareaal. Er komt maar liefst 11.500 hectare bij. Die worden hoofdzakelijk in het noorden geteeld, gevoed door ambities van de verwerkers.

Wasde verrast met maïs en is bearish voor tarwe

Het vrijdag verschenen Amerikaanse Wasde-rapport heeft vooral gevolgen voor de maïs- en tarwemarkt. Hogere opbrengstcijfers zorgen voor meer voorraden en dat zet druk op de prijzen. In Europa wordt getwijfeld aan de tarwekwaliteit.

Knolzetting is goed, wel grote verschillen in groei

De vele neerslag in de eerste helft van het groeiseizoen lijkt bij het ras Innovator te resulteren in een bovengemiddelde knolzetting. Lijkt, want op de later gepote percelen is de knolzetting nog aan de gang.

Sorteerders enthousiaster over plantuien dan telers

Met de vraag naar gesorteerde uien zit het wel snor. Voldoende plantuien op tijd voor de droogwand krijgen, is nog wel een toer. Het weer is misschien niet de grootste koopman, maar wel bepalend voor het aanbod.

Aardappelverwerker aast op nieuw teeltgebied

De Canadese aardappelverwerker McCain heeft plannen om een nieuwe fabriek te bouwen in Duitsland voor de verwerking van onder meer fritesaardappelen. Dat zeggen althans verschillende bronnen binnen de sector. Het is kan een opmerkelijke move betekenen die losbreekt van de focus op België en Noord-Frankrijk van de Europese verwerkende industrie.

De lucht boven graanmarkt klaart nog niet op

Prijzen op de granenmarkt zaten in de lift afgelopen handelssessie maar van harte gaat het allemaal niet. In het Zwarte Zeegebied is het onrustig maar de graanhandel lijkt er vanuit te gaan dat de gevolgen meevallen. Het weer zou voor meer stemming kunnen zorgen maar doet dat ook niet. Het spreekwoord ‘een droog jaar komt naar je toe en een nat jaar geleid van je af’ is zo alles bij elkaar ook van toepassing op de granen.

Buien zorgen voor gespreid aanbod plantuien

Het is stelen tussen de buien door om de vroege plantuien binnen te krijgen. Makkelijk werken is anders, maar het zorgt wel voor een gespreid aanbod van plantuien. Door de regen op zijn tijd en de gematigde temperaturen is het wel groeizaam weer, al brengt dat met betrekking tot ziektedruk wel problemen. 

Vooral exportprijs plust in pool van APF-Eriva

Aardappelhandelshuis APF-Eriva heeft zijn poolprijs voor consumptieaardappelen bekendgemaakt. Het resultaat over oogst 2023 ligt enkele euro's boven het seizoen ervoor. Vooral exportaardappelen zijn goed betaald in de aardappelpool.

EK of niet, Engeland is belangrijk voor uienexport

In de uienexportcijfers zitten geen rare uitspatting. De 10.000 ton wordt niet aangetikt in week 25 maar dat is ook niets vreemds voor deze tijd van het jaar. Het exportcijfer ligt wel iets boven het vijfjarige gemiddelde.

Pagina's