Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek biologische landbouw

Impactrapportage Biologisch Keurmerk – Op welke manier leiden de doelstellingen van het keurmerk naar impact

De Nederlandse landbouw staat voor grote opgaven rondom klimaat, natuur, waterkwaliteit en dierenwelzijn. Dit vraagt om een transitie naar een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Een landbouw waarin minder gebruik wordt gemaakt van externe inputs zoals krachtvoer, kunstmest, chemie en met minder emissies. Een landbouw die in balans wordt gebracht met de natuur (Ministerie van LNV, 2022).

Peenteelt met NKG uitdagend : Update van proefvelden in Lelystad

Op de verschillende proefboerderijen van WUR Open Teelten vindt ook biologisch onderzoek plaats. De biologische proefvelden in Lelystad vormen ook dit jaar weer het decor voor de BioVelddag 2022. In de BASIS proef onderzoekt WUR teelt op vaste rijpaden. De opbrengst blijkt vergelijkbaar of hoger, behalve bij peen. “Dat blijft een uitdaging.”

Nieuwe boeren in de gouden driehoek : Project Newbie - Deel 5

Na Schotland, Bulgarije, Wales en Slovenië ontmoeten we tot slot een viertal starters in de omgeving van de Zuid-Franse stad Montpellier. Met welke uitdagingen krijgen opvolgers en starters te maken? Gebrek aan land en kapitaal of ontbreekt het ze aan kennis of het juiste netwerk? Het is oktober en er schijnt een Mediterraan zonnetje als we een viertal biologische bedrijven gaan bezoeken in wat ook wel genoemd wordt ‘Le Triangle d’or du Bio’, de gouden driehoek van de biologische landbouw.

Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in bodems van SPNA proefbedrijf Kollumerwaard

In bodems van gangbare akkerbouwbedrijven kunnen zich resten van bestrijdingsmiddelen ophopen. Op een proefbedrijf werd in 2000 op 10 percelen de gangbare teelt vervangen door biologische teelt, zonder verder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Na 19 jaar werden grondmonster van gangbare en biologische percelen en van een aanpalend natuurgebied geanalyseerd op bestrijdingsmiddelen.

Hierford wint BioVLAM 2023

Biologisch veeteeltbedrijf Hierford uit Rollegem (West-Vlaanderen) is de winnaar van de BioVLAM 2023. Het bedrijf is een lichtend voorbeeld van wat mogelijk is in de biologische veeteeltsector. Hierford heeft ervoor gekozen om de relatie tussen zijn Hereford-runderen en de natuur sterk te intensifiëren, niet alleen door zelf meer natuur op eigen gronden te integreren maar ook – en vooral – door samenwerking met verschillende partners.

Rendabele landbouw samen met de natuur

De Flevopolder heeft zich bewezen als kraamkamer voor biologische landbouw. ERF speelde een grote rol daarin. Zusterorganisatie Hemus staat daarnaast voor het vergaren en verspreiden van kennis over agro-ecologische landbouw.

AgroforestryBlueprint deel 3: Unieke agroforestrypionier met kastanjes als basis

Niet iedereen heeft een achtertuin van 35ha. John en Angelique Heesakkers van de Janmiekeshoeve in Mariahout wel. John kent de plek waar hij is geboren en opgegroeid als zijn broekzak. Van jongs af aan draait hij mee op de melkveehouderij en sinds 2011 heeft hij bewust de keuze gemaakt om enkel biologisch te gaan werken.

Biodiversiteit in een open landschap : in de praktijk

Factsheet over de mogelijkheden om de biodiversiteit in een open landschap te verbeteren.

Ecologisch slootschonen in veenweidegebied

GLB pilot Biologisch in ontwikkeling. Bij biologisch melkveehouder Klaas Oevering uit Idzega (Fr.) werd een demonstratie ecologisch slootschonen gehouden. Klaas houdt zijn biologisch melkvee op veenweide met verhoogd waterpeil. Naast de vele weidevogels op zijn bedrijf en een gezonde veestapel, vindt Klaas het belangrijk om zijn sloten op een ecologische manier te schonen. Hiermee vergroot hij de biodiversiteit aan flora en fauna in het water.

Eindrapport LNV community 2023

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) staat voor een aantal grote uitdagingen die veel impact hebben op de maatschappij. Ontwikkelingen als verduurzaming van de landbouw en versterking van de natuur raken boeren in het hele land. Daarom vindt LNV het belangrijk om direct met boeren te communiceren over (nieuw) beleid en te horen wat er speelt in de praktijk. In 2019 is het ministerie gestart met de ‘LNV Community’. In deze community zitten circa 145 akkerbouwers, tuinders en veehouders die willen meedenken over het beleid van LNV.

Pagina's