Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van WUR bibliotheek melkveehouderij

Afrekenbare StoffenBalans : inhoud en route naar invoering

Webinar 31 mei 2024. De Afrekenbare StoffenBalans staat in het Hoofdlijnenakkoord van het te formeren nieuwe kabinet. Dat is goed nieuws.Nu snel invoeren, dat is het doel van dit webinar, dat geopend wordt door Thom van Campen.

Uitgelicht | Brandveiligheid in melkveestallen

Hulp, advies - Hoe brandveilig is jouw melkveestal? Vanaf dit jaar is het voor elk bedrijf verplicht om je stal jaarlijks te laten keuren. In de video geeft Martijn Kornegoor, vrijwilliger bij de brandweer VNOG, waardevolle tips over hoe je de kans op een stalbrand kunt verkleinen.

Ontwerpen voor agroforestrysystemen in de melkveehouderij

Deze brochure is een resultaat van het project ‘Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit’. In dit project maakten we met tien (melk)veehouders uit Noord Nederland, de Friese Milieufederatie, en onderzoekers van Wageningen Livestock Research en Louis Bolk Instituut, drie verschillende ontwerpen van agroforestry in combinatie met melkveehouderij. In een reeks van vier workshops definieerden we de kansen en mogelijke tegenstellingen van bomen en struiken op een melkveebedrijf, en schetsten we hoe bomen en struiken op een melkveebedrijf kunnen worden ingepast.

History and outlook for dairy farming in the Netherlands, based in part on six individual cases : study for Variety to Fit the Future congress of European Dairy Farmers in the Netherlands

Dit rapport beschrijft de ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij vanuit het verleden tot nu toe en tevens een aantal eerder uitgevoerde toekomstverkenningen. Aan de hand van cases van 6 Nederlandse EDF-leden worden een aantal individuele toekomststrategieën beschreven en worden lessen hieruit getrokken. De rapportage rondt af met opties voor ontwikkelingsrichtingen voor de korte en lange termijn en meer algemene tips hoe individuele melkveehouders hun toekomstige strategie uit kunnen stippelen.

Kansen op Klei in 2030 - 9 melkveehouders, 5 bedrijfssystemen: een verkenning van toekomstperspectief in het Fries-Gronings Kleigebied

Plannen maken voor de toekomst van het eigen melkveebedrijf in een tijd met veel onzekerheden over die toekomst. Dat hebben negen melkveehouders uit het Fries- Gronings Kleigebied in 2023 gedaan. Met als doel het perspectief van vijf bedrijfssystemen in 2030 te verkennen. Tijdens eerdere gesprekken met melkveehouders in de regio was geconcludeerd dat deze vijf bedrijfssystemen aansluiten bij de behoeften van markt en maatschappij in 2030. - Onderzochte bedrijfssystemen: 1. Extensief, lage kosten en grasgevoerd ; 2. Grootschalig en intensief ; 3. Agri-cluster melkvee en akkerbouw ; 4.

‘Verneveling vraagt flinke investering, maar is het 100 procent waard’ : Thema : Hittestress

Wilfred de Bruijn (47) koelt sinds 2019 zijn stal met verneveling. Na een hete zomer in 2018 heeft hij een plan tegen hittestress gemaakt. Melkveebedrijf Hoeve Boveneind is een echt familiebedrijf in Herwijnen dat De Bruijn samen met zijn vader, vrouw en drie kinderen runt.

‘We moeten meer denken in efficiëntie dan in emissiereductie’ : Reportage : Stan Bosman, melkveehouder

Melkveehouder Stan Bosman uit De Krim heeft als deelnemer aan het Netwerk Praktijkbedrijven veel focus op efficiëntie, waardoor het verminderen van emissies mede het resultaat is. Hij won de Dutch Dairy Challenge met het terugwinnen van de mestgassen ammoniak en methaan.

Stalboek Melkvee 2024 : handboek voor natuurlijke diergezondheidzorg met kruiden en andere natuurproducten

De stalboekjes zijn oorspronkelijk gemaakt voor de biologische veehouderij (versies 2009 en 2011) in het kader van onderzoek voor Biokennis. Deze uitgave is in 2013 aangevuld met nieuwe middelen en inzichten en aangepast voor toepassing in de gangbare veehouderij. Na een update in 2016 is deze versie in het kader van het Kennis op Maat project Kennisverspreiding natuurlijke middelen in 2023 weer geupdated en is de vormgeving aangepast. Hierbij is per middel duidelijk aangegeven wat de kanalisatie is en of het biologisch toegelaten is.

Werkbank Ruime gewasrotatie als verdienmodel

Op meer dan 50% van de landgrond in Drenthe worden gewassen, voor zowel melkveehouderij en akkerbouw, verbouwd. Door onderling land te ruilen werken beide sectoren samen een aan meerjarige ruime gewasrotatie. Dit ruilsysteem biedt veel kansen voor klimaat, stikstof en water. In deze werkbank leggen we uit hoe dat werkt. Hoe de provincie Drenthe hier mee om gaat in het project ‘Duurzaam Boeren Drenthe’ én hoe dit zich verhoudt tot het huidige en toekomstige GLB. Deze werkbank wordt verzorgd door Giske Warringa, melkveehoudster en pilotleider van PAVEx Pilot Drenthe.

Pagina's